USIM bawa pulang 6 Emas, 3 Perak di ITEX 2017

Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) sekali lagi mengulangi kejayaan di pentas Pameran Rekacipta, Inovasi dan Teknologi Antarabangsa 2017 (ITEX 2017) apabila berjaya membawa pulang 6 emas dan 3 perak apabila 9 kumpulan kakitangan akademik turut serta bagi penyertaan 9 produk.

Permainan bertemakan zakat antara yang mendapat emas dinamakan Global Zakat Game (GZG) merupakan permainan papan bertemakan zakat yang bertujuan meningkatkan kefahaman masyarakat terutamanya pelajar dan amil terhadap konsep zakat serta memperkasakan kemahiran pengiraan zakat. GZG menyediakan kepada pengguna konsep zakat yang menyeluruh melalui tahapan soalan IQ yang berbeza serta kaedah pengiraan zakat meliputi semua jenis zakat termasuk zakat pendapatan, perniagaan, penternakan, pertanian, emas dan harta karun. GZG turut bersifat global iaitu diterbitkan dalam pelbagai bahasa termasuklah bahasa Melayu, Inggeris dan Arab. Pengenalan GZG versi 2.0 adalah lanjutan daripada versi sebelumnya yang telah melalui beberapa penambahbaikan iaitu dilengkapi dengan aplikasi android. Inovasi baharu telah diketuai oleh Prof. Madya Dr. Azman Ab Rahman,  pensyarah dari Fakulti Syariah Undang-undang (FSU).

Pensyarah dari Fakulti Pengajian Bahasa Utama (FPBU), Dr. Noor Saazai Binti Mat Saad bagi produk E-PRASMO: An Online Supervision Tool bagi mengurangkan kos yang tinggi dan masa yang berlebihan yang terlibat dalam pelaksanaan pengajaran praktikum di mana penyelia melawat penyelia di tempat kerja yang kedua itu (sekolah). e-PRASMO juga menyediakan ruang untuk penyeliaan melalui forum dalam talian, yang menangani masalah kekurangan interaksi ditonjolkan sebelum ini.

Pn. Syahidawati Shahwan dari Fakulti Ekonomi Muamalat (FEM) memperkenalkan Permainan berkonsepkan “board game” dinamakan Muamalat Interactive Game  (Community Edition) merupakan permainan seperti saidina yang mana pemain boleh merasai sendiri proses jual beli melibatkan proses perbankan dan kewangan Islam, pelaburan serta instrumen kewangan sosial.

Dr. Nor Azlina Bt Ismail, pensyarah dari Fakulti Pergigian (FPg) memperkenalkan HYDROSHOOTER dihasilkan untuk mengurangkan ketakutan ke arah jarum anestetik tempatan dan juga sebagai perlindungan daripada kecederaan jarum suntikan kejadian yang mempunyai mengurangkan 83.7% daripada tahap kebimbangan pesakit ke arah jarum.

Haji Norakyairee Bin Mohd. Raus, pensyarah dari Fakulti Pengajian Quran Dan Sunnah (FPQS) bagi produk I-SIGN QURANIS adalah perisian interaktif untuk orang pekak dalam asas-asas pembelajaran Al-Quran dan Ibadah (Ibadah). Ia akan membantu orang pekak masyarakat Islam dalam memahami elemen asas Islam. Objektif utama pembangunan adalah untuk memenuhi keperluan rohani Orang Pekak Masyarakat Islam berdasarkan kemahiran mereka, kekuatan dan perbezaan pembelajaran. perisian kursus ini terdiri daripada 2 segmen mana segmen pertama mempunyai maklumat mengenai Bab Quran terpilih dan asas-asas Ibadah (Wudhu ‘dan Solat) dengan kaedah baru transliterasi, Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) video tafsiran dan terjemahan Quran untuk orang pekak.

En. Hamadallah Bin Mohammad Salleh, pensyarah dari Fakulti Pengajian Bahasa Utama (FPBU) bagi produk HAMOODY FLASH CARD adalah permainan yang direka sebagai alat untuk meningkatkan kemahiran berbahasa di kalangan pelajar Arab bukan asli terutamanya mereka yang tidak berada dalam Arabic sekitar dan alam sekitar. Konsep permainan kad flash ini berkait rapat dengan aktiviti harian pelajar.

Mendapat perak bagi produk LIFTHOR oleh pensyarah dari Fakulti Perubatan Dan Sains Kesihatan (FPSK), Prof. Madya Dr. Rafidah Hanim Binti Mokhtar, produk NAQLI AQLI INTEGRATED SEMANTIC SEARCH ENGINE oleh pensyarah dari Institut Sains Islam (ISI),  Prof. Dr. Norita Binti Md Norwawi dan produk MIZAN SOLARHOME oleh pensyarah Fakulti Kejuruteraan Dan Alam Bina (FKAB), Ar. Dr. Elina Binti Mohd Husini.

Prof Dr. Roshada Hashim, Timbalan Naib Canselor Penyelidikan & Inovasi dalam ucapannya berasa bangga kerana produk inovasi ini tidak hanya terhad kepada kumpulan penyelidikan dari Sains dan Teknologi, dan Perubatan, malah lebih memberangsangkan ia turut mendapat sambutan dari penyelidik berasaskan Sains Sosial seperti Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah dan Fakulti Pengajian Bahasa Utama.

“Tahun ini proses pemilihan bermula awal, oleh itu kita mempunyai masa untuk menyaring dan bekerja dengan penyelidik untuk memastikan kejayaan mereka, malah dengan kerjasama PIJIM, produk-produk ini akan diletakkan di Bank Data Inovasi USIM bagi mempamerkan dan mempromosikan kepada pihak yang berpotensi”, jelas Prof Roshada.

Beliau turut berharap para penyelidik akan terus berusaha dengan pihak universiti untuk membawa produk-produk ini ke pasaran antarabangsa.

ITEX 2017 berlangsung selama 3 hari bermula 11 hingga 13 MEI 2017 bertempat di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) menghimpunkan lebih 1000 penyelidik oleh penyelidik unversiti, pusat penyelidikan dalam dan luar negara, sekolah rendah dan sekolah menengah serta sector swasta dari 22 negara antaranya China, Jerman, Hong Kong, Indonesia, Iraq, Vietnam. Tambahan, Pameran Pereka Cipta Muda Malaysia (MYIE) turut menjadi tarikan sebagai platform 152 penyelidik muda negara mempamerkan hasil penyelidikan masing-masing.

Pusat Pengurusan Penyelidikan & Inovasi
                                    Aras 4,Bangunan Canselori,Universiti Sains Islam Malaysia, Bandar Baru Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, MALAYSIA
                            Tel: +606-798 6647/6648/6649/78604, Faks: +606-798 8146, Emel: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.
                                                                            Login Webmaster Tarikh Kemaskini: 10 Januari 2017